04 augusti, 2009

Veckans recept!


Jag tänkte testa en ny grej här,
nämligen att onsdagar ska bli
"veckans recept"-dagen!
Pärlplattor i all ära, men man ska ju inte snöa in sig totalt...
så! Idag knåpade jag ihop en indisk vego-gryta!
(Den är faktiskt helt vegansk, så många kan äta den :))

För att göra grytan behövs bara sådant man oftast har hemma och i min gryta blev det;

1 stor gul lök
2 dl röda linser
3 morötter
2 stora rödbetor
1 liten burk kikärtor
1 liten burk majs

1 bukett broccoli
2½ dl krossade tomater (med chili)
1 tomat
1 näve cashewnötter
3 matskedar sesamfrö
1½ dl gröna ärtor (frysta går bra)
1 grönsaksbuljong
några dl vatten

kryddor; salt, peppar, koriander, kummin, chili & curry,
allt efter behag.

Hacka löken i bitar du tycker ser bra ut,
fräs dem i lite olja i en gryta.
Smula ner buljongtärningen när löken börjar få färg,
häll över lite vatten och häll i linserna.
Låt det puttra ett tag.
Hacka moroten i slantar och häll i dem
tillsammans med tomaten som också hackats i bitar.

Koka broccolin ett par minuter i en separat kastrull,
lyft ur buketterna och lägg dem åt sidan.
Lägg sedan i rödbetorna i broccolivattnet och låt dem

koka ett tag, skölj dem sedan under kallt vatten och skala dem.

Hacka rödbetorna i mindre bitar och häll i grytan.
Krydda efter behag.
Häll även i tomatkrosset och kikärtorna & majsen.
Låt det koka ett tag och ha till sist i gröna ärtor och broccolin.



Serveras med fördel till något gott bröd, ris,
eller som jag åt dem; med alfalfagroddar

Receptet är verkligen inte så krångligt som det verkar,
utan det är bara att ta exakt vad man har hemma och kasta ner det ;)




Translation;
Wednesdays will from now on be "weekly recipe 'Day!
Perler beads are all very well, but you are not to get totally snowed in ;)

so! Today I tinker together an Indian vego-stew!
It's actually totally vegan, so most people can enjoy it!

To make the pot's just add what you usually have at home,

in my stew, it was;
1 large yellow onion

2 dl red lentils
3 carrots
2 large beetroots
1 small tin of chickpeas
1 small can of corn
1 bunch broccoli
2 ½ dl crushed tomatoes (with chili)
1 tomato
1 fistfull of cashews
3 tablespoons sesame seed
1 ½ dl green peas (frozen are fine)
1 vegetable stock
about 3-5 dl water

spices; salt, pepper, coriander, cumin, chili & curry,
add as pleasant.

Chop the onion into pieces you think looks good,

milling them in a little bit of oil in a pot.
Bit down vegetable stock when the onion begins to color,
Pour over some water and pour in the lenses.
Let them boil for a while.

Chop the carrot and place them in the pot
together with the tomato,
which is now also minced into pieces. ;)

Boil the broccoli for a few minutes in a separate saucepan,

lift out the bouquets and put them aside.
Then, add the beetroot in the broccoli water and let them boil for a while,
then rinse them under cold water and scale them.

Chop the beetroot into small pieces and place in pot.


Season at will.

Pour in the crushed tomatoes (with chili), chick peas & corn.
Let it boil for a while and finally throw in the green peas and broccoli.
Served with any good bread, rice,

or like I ate them; with alfalfa (:


The recipe is really not as complicated as it seems, just add the ingredients you like. It's really super easy!


1 kommentar:

Louise sa...

Wow! Hade glömt hur snyggt det är med pärlplattor. Det du gör är ascoolt!